Domowej roboty konfitury dla zapracowanych
Sezon letni to czas na świeże, soczyste i dojrzałe owoce. Byłoby świetnie zachować wakacyjne smaki na dłużej, prawda? Dlatego już teraz powinniśmy pomyśleć o zrobieniu pysznego, domowego przetworu, który z pewnością przypomni nam smaki lata w jesienny czy zimowy dzień.
Mowa tu oczywiście o konfiturze, której przygotowanie wbrew pozorom, nie jest bardzo pracochłonne. Jeśli macie ochotę rozkoszować się słodkim i owocowym smakiem przetworów w letnie lub chłodne dni, to koniecznie sprawdźcie propozycje, jakie dla Was przygotowaliśmy.
Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem
Składniki:
- 600 g truskawek
- 400 g rabarbaru
- 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 Delecta
- 4 łyżeczki cynamonu
Dla osób, które lubią kwaśno-słodkie smaki, mamy coś specjalnego. Połączenie rabarbaru z truskawkami stworzy idealnie letni i świeży smak, któremu nie będziecie mogli się oprzeć!
Aby przygotować konfiturę, należy obrać rabarbar i pokroić go na kawałki (około 1 cm). Następnie, dusimy go z dodatkiem cynamonu przez około 15 minut w garnku z grubym dnem, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Później zajmujemy się truskawkami – myjemy je, oczyszczamy z szypułek, kroimy w ćwiartki i mieszamy z rabarbarem. Do naszego miksu owocowego dodajemy cukier żelujący i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa się zagotuje. Owoce gotujemy przez około 3 minuty, a następnie wlewamy masę do wyparzonych słoików. Jak wystygnie możemy cieszyć się cudownym smakiem konfitury, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota!
Konfitura jagodowa z tymiankiem
Składniki:
- 500 g borówek amerykańskich lub jagód
- 15 g Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
- garść świeżego tymianku
- 150 g cukru
Miłośnikom niebanalnych smaków z pewnością spodoba się pomysł na konfiturę z jagód... z małą innowacją, ponieważ z dodatkiem tymianku!
Na początek, wypłukane i osuszone owoce wkładamy do garnka, dodajemy Dżemix i zagotowujemy całość, ciągle mieszając. Następnie obieramy listki tymianku i dodajemy do owoców, wraz z cukrem. Tak przygotowaną mieszankę gotujemy pod przykryciem około 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika po ugotowaniu. Nie oszczędzajmy słoików i zróbmy większy zapas na zimę!
Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z kardamonem
Składniki:
- 300 g marchwi
- 600 g pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 1 opakowanie Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
- 5 ziaren kardamonu
- 250 g cukru
- 50 ml wody
Można by pomyśleć, że konfitura z dodatkiem warzyw nie może być dobra... Nic bardziej mylnego! Warto zaryzykować i przekonać się na własnym podniebieniu.
Aby przygotować konfiturę należy obrać marchewkę i pokroić na cienkie plasterki. Następnie podlewamy ją wodą i sokiem z pomarańczy i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Gdy marchewka zmięknie, blendujemy ją na gładki mus. Do gotowej masy dodajemy obrane i pokrojone pomarańcze, utarty w moździerzu kardamon i wszystko mieszamy. Kiedy już wszystko idealnie połączymy, dodajemy Dżemix, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy cukier i ponownie gotujemy przez około 3 minuty. Gotowa konfitura zaskoczy Was niesamowicie pysznym smakiem. Bon appetit!
Etykiety na słoiczki do pobrania TUTAJ
Jeśli jesteście ciekawi innych owocowych konfitur, koniecznie zajrzyjcie TUTAJ
Fot. Pixabay.com
Fot. Pixabay.com
Komentarze
Ten materiał nie ma jeszcze komentarzy